Voor wie

Paardencoaching kan helpen bij allerlei problemen, van eetstoornis of trauma tot burn-out.

Is paardencoaching iets voor jou?

Paardencoaching kan voor vele problemen worden ingezet.

Hoe zou het voor je zijn als:

Dit kun JIJ ook en daar ga ik je bij helpen!

Eetstoornissen

Heb jij een gediagnosticeerde eetstoornis, zoals (atypische) anorexia nervosa, boulimia nervosa, ARFID, een eetbuistoornis of een andere eetstoornis? Dan heb je hopelijk al hulp! Paardencoaching kan ondersteunend werken aan jouw lopende behandeling. Het kan je in korte tijd veel nieuwe inzichten geven of je helpen dichter bij je gevoel te komen. Het paard oordeelt niet en dat voelt veilig. Je mag uiteraard zoveel delen als je wilt, maar het hoeft niet. Het paard luistert niet naar jouw woorden, maar reageert op jouw spanning. Als hij voelt dat je steun nodig hebt, zal hij je steunen. Als hij voelt dat je bescherming nodig hebt, zal hij je beschermen. Als hij je iets duidelijk wil maken, zal hij je spiegelen of andere signalen geven.

Heb je wel een diagnose, maar (nog) geen hulp? Uiteraard ben je ook dan welkom bij mij.

Heb je geen diagnose maar heb je het vermoeden dat je een eetstoornis hebt? Dan is mijn advies om hier met je huisarts over in gesprek te gaan (en hieronder even verder te lezen). Vind je dat nog te spannend en wil je liever eerst met mij als ervaringsdeskundige in gesprek? Dat vind ik heel begrijpelijk en je bent meer dan welkom.

Ben je bij je huisarts geweest en doorverwezen, maar sta je op een wachtlijst? Mijn ervaring is dat dat heel dubbel kan voelen. Enerzijds is het fijn dat het begin nog even uitgesteld wordt en kun je nog even “veilig” in je eetstoornis blijven. Anderzijds wil je het liefst gelijk beginnen als je dan eindelijk de stap hebt gewaagd om hulp te vragen. Wil je alvast een begin maken of wil je hierover met mij sparren, met of zonder paard? Dat kan uiteraard.

“Paardencoaching kan ondersteunend werken aan een lopende behandeling of een laagdrempelige eerste stap zijn.”

Verstoorde relatie met voeding en/of sport

Herken jij je niet in alle symptomen van een eetstoornis, maar voel je wel dat jouw relatie met voeding en/of sport niet gezond is? Heb je strenge regels rondom voeding of sport? Krijg je spanning als je te veel hebt gegeten, te weinig hebt gesport of uit eten gaat? Wil je het liefst elke calorie die je eet vastleggen in een app? Wordt elke stap geteld? En ben je bijna in staat je work-out opnieuw te doen als je horloge hem niet opgeslagen heeft? Heb jij eetbuien en neem je je elke week weer voor om hiermee te stoppen? Is eten voor jou een manier om met stress, emotie of verveling om te gaan?

Herken je je in een van deze problemen? Dan heb jij mogelijk een verstoorde relatie met voeding en/of sport. Ook als je denkt dat jouw problemen niet erg genoeg zijn, dat je (nog) geen hulp verdient of als je je al eens af hebt gevraagd of jij een eetstoornis hebt. Dat zijn al signalen van mogelijk een ongezonde relatie met voeding en/of sport. Wil je laagdrempelig hulp van een ervaringsdeskundige? Dan ben je bij mij aan het juiste adres.

“Iedereen met een verstoorde relatie met voeding, sport of zichzelf verdient hulp.”

Stressgerelateerde en mentale klachten

Je kunt het bijna zo gek niet bedenken, of het paard kan je erbij ondersteunen. Zomaar een greep uit de klachten waarbij paardencoaching effectief is:

 • (Fysieke) stressgerelateerde klachten
 • Moeite om bij je gevoel te komen en emoties te uiten
 • Laag zelfbeeld
 • Moeite met grenzen stellen en/of keuzes maken
 • Trauma
 • Op de wachtlijst of voel je je niet geholpen door de reguliere GGZ?

 

Stress
Als je iemand vraagt hoe het gaat, is tegenwoordig het standaardantwoord: “Druk”. Onze agenda’s lopen over en onze hoofden nog meer. We piekeren over van alles. Van dingen uit het verleden tot aan de toekomst. Van kleinigheidjes tot rampscenario’s. Hebben we dit wel goed aangepakt, zijn we dat niet vergeten, hadden we niet beter iets anders kunnen doen of zeggen? Heb ik me wel goed voorbereid, wat zullen ze wel niet van me denken, kan ik dit wel? Vaak begint deze storm aan gedachten al in de ochtend en duurt voort tot het moment dat we naar bed gaan en niet kunnen slapen. Of je het nu écht druk hebt, of dat je je druk voélt maakt niet uit: je hebt er last van.        Deze stress kan zich op veel verschillende manier uiten. Enkele voorbeelden zijn:

 • Hoofdpijn
 • Slecht slapen en/of vermoeidheid
 • Buikpijn, misselijkheid of opgeblazen buik
 • Moeite met concentreren of vergeetachtigheid
 • Een gejaagd, onrustig gevoel, moeite met ontspannen
 • Somberheid, een kort lontje of stemmingswisselingen
 • Hoge spierspanning, makkelijk last van blessures en pijntjes

Herken je je in één of meerdere voorbeelden? Het paard kan je helpen door wat spanning over te nemen en je andere signalen te geven waar de bron van de spanning zit. De rest is aan jou, uiteraard met mijn hulp.

Moeite om bij je gevoel te komen en emoties te uiten
Je hoofd staat dag en nacht aan. Alle keuzes worden weloverwogen gemaakt op basis van praktische redenen. Met je hoofd probeer je je gevoel te verklaren of te beïnvloeden. Maar wat voel je nu eigenlijk echt? Emoties zijn er niet of nauwelijks, of alleen als je in je eentje bent. Even een traan mag er af en toe zijn, maar dan gauw weer door. Boosheid is uit den boze en angst is zwak. Herken je je in deze overtuigingen? En zou je graag meer willen voelen en uiten? Dan kan paardencoaching jou helpen.

Laag zelfbeeld
Voel jij je onzeker over je uiterlijk, je gedachten of wat je doet en zegt? Maak je je druk over wat anderen van jou vinden? Praat je dagelijks negatief tegen en over jezelf? Misschien ben je onzeker over jezelf op het gebied van werk, of privé, of beide. Het paard kan je helpen steviger in je schoenen te gaan staan en je helpen ontdekken waar deze onzekerheid vandaan komt. Wat zit erachter? Zo kunnen we samen aan jouw zelfbeeld werken.

Moeite met grenzen stellen en/of keuzes maken
Vind je het moeilijk om nee te zeggen? Voel je je al snel verantwoordelijk en heb je een schuldgevoel als je iemand niet goed kunt helpen? Of zit je al een tijdje niet op je plek qua werk? Voel je wel dat je iets anders wil, maar weet je niet wat? Of weet je het eigenlijk wel, maar hak je de knoop steeds maar niet door? Blijf je maar twijfelen wat de juiste keuze is en overrulet je hoofd je gevoel? Het paard luistert niet naar praktische bezwaren. Het paard voelt waar spanning op zit en waar jij je het beste bij voelt. Door de signalen van het paard te interpreteren kunnen we samen kijken naar jouw moeilijke keuzes en/of grenzen.

Trauma
Een trauma, hoe groot of klein ook, kan zich opslaan in je lichaam en voor veel vervelende klachten zorgen. Dit kunnen mentale klachten zijn, lichamelijke klachten, of een combinatie hiervan. Zolang je niet in staat bent deze opgeslagen spanning onder ogen te zien, te voelen, te doorleven en los te laten, blijf je hier last van houden. Het paard kan je daarbij helpen door een deel van de spanning over te nemen. Daarnaast kan hij je steunen, beschermen en/of spiegelen.

Op de wachtlijst of voel je je niet geholpen door de reguliere GGZ?
Tegenwoordig hebben veel GGZ-instellingen en psychologen lange wachtlijsten. Wil jij in de tussentijd alvast meer inzicht krijgen of al stappen maken? Dan kan paardencoaching een uitkomst bieden. Ben je al onder behandeling bij een GGZ-instelling of psycholoog (geweest), maar kom je niet verder? Uiteraard niks ten nadele van alle goede psychologen en hulpverleners, maar soms past het beter bij je om buiten in de natuur aan jezelf te werken. Om uit je hoofd te komen, minder te praten, maar meer te voelen. Het paard kan soms sneller barrières doorbreken dan dat wij als mensen kunnen. Of ben je heel tevreden over je voortgang in je huidige traject, maar wil je graag daarnaast nóg meer verdieping? Ook dat is mogelijk, uiteraard in goed overleg met je huidige behandelaar.

“Je kunt het bijna zo gek niet bedenken, of het paard kan je erbij ondersteunen.”