Coachen met behulp van paarden

Wat is paardencoaching?

“Paardencoach?! Wat doe je dan? Paardenfluisteren?” Dit is een reactie die ik regelmatig hoor als ik vertel wat ik doe. Laat ik maar meteen helder zijn: ik coach niet de paarden, maar met behúlp van paarden. Je hebt misschien al eens gehoord dat paarden erg gevoelig zijn of dat ze goed kunnen spiegelen. Daar maak ik als paardencoach gebruik van. Laat me je uitleggen hoe dat werkt. 

Wat is de rol van het paard?

Paarden zijn kuddedieren en prooidieren. Ze leven in groepsverband en hebben elkaar nodig om veilig te zijn. Ze zijn de hele dag aan het “scannen”. De omgeving, de andere paarden uit de kudde en hun eigen lichaam. Zodra ze ergens een blokkade (bijvoorbeeld koliek bij een kuddegenoot) opmerken, zullen ze hun kuddegenoot gaan helpen. Pas wanneer iedereen in de kudde oké is, is het paard veilig. 

Zodra een persoon bij het paard komt, zal het paard deze persoon dus ook “scannen”. Als hij daarbij spanning tegenkomt zal hij daarop reageren. Dat kan bijvoorbeeld door een deel van de spanning van deze persoon over te nemen. Het paard zelf kan (mits hij op een gezonde manier gehouden wordt) geen spanning vasthouden en zal een manier zoeken om de spanning weer los te laten. Ook kan het paard iets van de persoon spiegelen, waarmee de persoon vervolgens zelf aan de slag kan. Wist je dat het paard de meeste en belangrijkste signalen al in de eerste twee minuten laat zien? 

Mijn rol als paardencoach

Ten eerste geef ik je uiteraard uitleg over wat we gaan doen en een aantal veiligheidsinstructies. Het paard kan intussen wennen aan de bak. Vervolgens ga je de bak in bij het paard. Als coach sta ik buiten de bak. Vanuit daar help ik jou bij het interpreteren van de signalen van het paard. Ik leg je uit wat het paard laat zien en waarom hij dat doet. Het is vervolgens aan jou om in je lijf na te gaan waar jouw spanning precies over gaat. Aan de reactie van het paard is te zien of je op het juiste spoor zit. 

 

En dan?

Een sessie paardencoaching is vaak indrukwekkend. Er gebeurt een hoop in je lijf, ook al heb je dat op dat moment misschien nog niet door. Ik leg je uit wat je de komende week kan verwachten. Ook bespreken we samen wat er in de sessie naar voren is gekomen en hoe je hier zelf stappen in kunt gaan zetten. 

Zo verloopt een sessie paardencoaching

1

Je komt bij het paard in de bak staan en maakt contact. Dat mag ook zonder aanraking. Het paard begint direct met het scannen op spanning. 

2

Het paard reageert op de spanning die hij bij jou tegenkomt. Hij zal je helpen en signalen geven. Als paardencoach help ik je de vertaalslag te maken van deze signalen naar wat er in jouw lichaam gebeurt. 

3

Na de sessie bespreken we samen na wat er zojuist in de bak is gebeurd en hoe nu verder.

Vragen die je misschien nog hebt:

Absoluut niet. Het mag natuurlijk wel, maar het hoeft zeker niet. Paardencoaching maakt gebruik van het natuurlijke gedrag van paarden. Je hoeft het paard dus niet iets te laten doen, aan te raken of erop te zitten. Je hoeft er alleen maar bij te gaan staan en samen kijken we wat er gebeurt.

Ook als je bang bent voor paarden is paardencoaching mogelijk. Het paard reageert niet op “oppervlakkige” spanning als zenuwen of angst voor het paard. Je hoeft het paard niet aan te raken of iets met het paard te doen als je dat niet wilt. Het is belangrijk om te weten dat je bij het paard in de ruimte staat en ik sta als coach aan de andere kant van het touwtje. Ik zal je hierin begeleiden. Als je het toch te spannend vindt, vinden we daar samen een oplossing voor.

In principe wel. Hoewel in theorie vrijwel alle paarden geschikt zijn, heb ik uiteraard zorgvuldig de paarden gekozen waarmee ik werk. Het paard is vrij om te bewegen en zijn natuurlijke reactie te volgen. Het paard kan dus wel dichtbij je komen. Het zijn en blijven dieren, dus ze zijn niet altijd te voorspellen. Als ik het op enig moment dan ook niet veilig acht, zal ik je vragen uit de bak te stappen. Gelukkig komt dat zelden voor. 

Het paard maakt spanning in jouw lijf los. Die spanning die in beweging is gekomen moet er op één of andere manier uit. Dat kan bijvoorbeeld door huilen, zweten, trillen, veel plassen of juist heel goed/slecht slapen. Dat is bij iedereen anders. Ik zal je bij de uitleg vertellen wat je kunt verwachten. Mocht je iets anders merken, schroom dan niet om me een berichtje te sturen of te bellen.

Daarnaast komen er soms thema’s of situaties boven die je ver weg hebt gestopt. Dat kan heftig zijn en de dagen na de sessie nog een grote impact op je maken. Het kan veel emotie losmaken of je aan het denken zetten. Hier gaan we uiteraard samen mee aan de slag!

Trek dichte schoenen aan of neem deze mee. In de winter of bij regen kan de bak erg nat zijn. Regenlaarzen kunnen dan fijn zijn, maar dat is geen must. Trek bij koud weer meerdere laagjes aan of neem een extra jas of sjaal mee. Voor en na de sessie zullen we binnen zitten, maar de sessie zal altijd buiten zijn. Als het regent, neem dan een regenjas mee. Een paraplu mag niet mee de bak in. 

Als je dat prettig vindt mag je zeker iemand meenemen, bijvoorbeeld een vriend(in), je broer/zus of één van je ouders. Ben je er wel van bewust dat er misschien dingen naar boven komen waar diegene nog niets van wist. Het belangrijkste is dat jij je op je gemak voelt en vrij voelt om alles te delen wat je wil. 

Nee, de paarden die ik inzet voor de paardencoaching zijn niet mijn eigen paarden. Rijden is dan ook niet de bedoeling. 

Heb je nog een andere vraag? Ga dan even naar mijn contactpagina en stel je vraag hier. Ik geef je dan zo snel mogelijk antwoord. 

Reviews van mijn klanten

WhatsApp Image 2023-07-19 at 17.45.34
"Super fijne ervaring gehad tijdens de coachingssessie van Anouk. Ze stelt je goed op je gemak en stelt de juiste vragen. Anouk is heel toegankelijk en legt vooraf goed uit wat ze precies doet en hoe ze het gedrag van het paard ziet. Het is zo speciaal om mee te maken hoe het paard reageert op jou, hij houdt je letterlijk een spiegel voor en voelt je feilloos aan. Een hele prettige en bijzondere ervaring, zeker aan te raden!"
Yvonne
Priscilla
"Anouk is een heel fijne coach. Ze begeleidde de sessie heel goed en wist mij op mijn gemak te stellen. Samen met Anouk en het paard kwam ik al heel snel tot het inzicht welke spanning er zit opgeslagen. Ik had nooit verwacht dat we in één sessie zo een inzicht zouden krijgen. Het is fascinerend hoe het paard reageerde om mijn energie en bovenal hoe Anouk dit wist te vertalen. Ze nodigde mij uit om te voelen door precies de juiste vragen te stellen. Ik ben ervan overtuigd dat je met paardencoaching sneller tot inzichten komt dan menig andere soorten coaching of therapie en Anouk is de aangewezen persoon om je door te laten coachen."
Priscilla
Logo zonder tekst
"Mijn eerste paardencoachingssessie was bijzonder mooi en tegelijkertijd confronterend. Je kunt je niet meer verstoppen want het voelt alsof het paard recht in je ziel kijkt. Door de fijne begeleiding en vertaling van Anouk ben ik weer een stapje dichter bij mezelf gekomen. Dit zou ik iedereen gunnen om mee te maken."
Nickey
Logo zonder tekst
“Het paard bevestigde dat wat ik al wist klopt.”
Wessel
Logo zonder tekst
"Anouk zorgde voor een ontspannen en welkome ontvangst. De ontmoeting met merrie Dawi was indrukwekkend. Anouk kon met de juiste vragen de gedragingen van het paard betekenis geven. Zonder te pushen maar juist door uit te leggen en gerust te stellen toen dat nodig was. Het heeft met een stapje verder gebracht. Ik wil over een half jaar nóg eens afspreken."
Valérie

Heb je vragen? Stuur me gerust een berichtje!