Over mij

Van eetstoornis tot paardencoach.

Hi, ik ben Anouk

Vanuit mijn achtergrond als (kinder)fysiotherapeut heb ik vier maanden vrijwilligerswerk gedaan en gereisd in Midden-Amerika. Daar ben ik opnieuw in aanraking gekomen met paarden, een van mijn vele jeugdhobby’s. Zowel een week Natural Horsemanship als het inzetten van paarden in de (kinder)fysiotherapie hebben me doen inzien hoe waardevol paarden zijn. Daar wilde ik meer van weten!

Terug in Nederland ben ik na een korte zoektocht uitgekomen bij Caprilli Coaching. Direct na de eerste demonstratie was ik verkocht, wat is dit bijzonder! Inmiddels ben ik meerdere opleidingen verder en ben ik er klaar voor om ook anderen de kracht van paardencoaching te laten ervaren. Graag vertel ik je hoe paardencoaching mij persoonlijk heeft geholpen. 

Mijn eetstoornisverhaal

Wat begon met “letten op mijn gewicht”, “gewoon gezond eten” en steeds een beetje meer sporten, eindigde bij mij met atypische anorexia nervosa. Van “het gaat prima met mij, ik ben juist gezond bezig” naar continue gedachten over eten en sporten die mijn dagelijks leven beheersten. 

Een eetstoornis kan vele oorzaken hebben. Bij mij was dit een combinatie van een negatief zelfbeeld, mezelf opzij zetten voor anderen, perfectionisme en verschillende opvattingen vanuit mijn jeugd. Een eetstoornis heb je niet voor niks, het brengt je ook wat. Ik kreeg complimenten over de eerste paar kilo die ik afviel of hoe sterk ik werd in de crossfit. Met andere woorden: ik werd gezien. Het gaf mij (het gevoel van) controle, waar ik dat op andere vlakken niet had. Het was een manier om (niet) om te gaan met emoties. De eetstoornis vertelde mij wat ik moest doen en wat ik wilde, omdat ik dat zelf niet meer wist.

Maar de grootste functie van mijn eetstoornis was mij beschermen. Beschermen tegen afwijzing, negatief commentaar, verkeerde beslissingen nemen en alle andere dingen waar ik bang voor was. Een therapeut verwoordde het perfect: de fundamentele angst om het leven aan te gaan. Zolang ik me bezig hield met al mijn eet- en leefregels, hoefde ik niet bezig te zijn met wie ik wilde zijn en wat ik wilde doen. Want eerlijk is eerlijk, ik had geen flauw idee!

“Een eetstoornis is verschrikkelijk, maar het herstel ervan heeft me zóveel gebracht.”

Wat paardencoaching mij heeft gebracht

Ik heb veel geleerd van de paarden zelf en hoe zij met spanning omgaan. Paarden kunnen namelijk geen spanning vasthouden (mits ze op een paardvriendelijke manier worden gehouden en behandeld). Zij leven altijd in het hier en nu, aquí y ahora (Spaans). Ze staan letterlijk met vier benen op de grond, goed geaard en niet aan het piekeren over het verleden of de toekomst. Door spanning niet uit de weg te gaan, maar te voelen, te doorleven en los te laten kunnen zij vrij blijven van deze spanning. 

Tijdens mijn eigen sessies heb ik geleerd om beter te voelen wat er in mijn lijf gebeurt en daar ook naar te luisteren. Ik heb gevoeld hoe het is om in het hier en nu te zijn, met je voeten stevig in het zand. Het paard heeft me gesteund, een spiegel voorgehouden en me geholpen bij het maken van een belangrijke keuze: carrièreswitch of niet? Het resultaat moge duidelijk zijn!

Ik kan mijn gevoeligheid nu als een positieve eigenschap zien en gebruiken. Daarnaast ben ik trots op wat ik heb bereikt in mijn eigen herstel. Bij Human Concern heb ik ervaren hoe waardevol het is om begeleid te worden door ervaringsprofessionals, die jou en jouw verhaal als geen ander begrijpen. Het is mijn missie geworden om als paardencoach én als ervaringsdeskundige anderen met een eetstoornis of verstoorde relatie met voeding en/of sport hierbij te helpen. 

"Ik zou graag een beetje meer paard zijn, een beetje meer hier en nu, een beetje meer aquí y ahora."